Utebelysning & säkerhet

Det är inte alls samma sak att installera utebelysning som en inomhusbelysning eftersom utebelysningen utsätts för regn, fukt och kyla som kan orsaka olyckor om du inte gör det rätt. Därför tänkte vi på utebelysning.org nu visa dig vad du bör tänka på innan du installerar din utebelysning.

Att tänka på vid installation av utebelysning

  • Köp bara belysning som är anpassad för utomhusbruk. Det finns folk som ställer vanliga bordslampor på bordet på altanen och vanliga lampor i taket på verandan, gör inte det! Det kan vara livsfarligt eftersom belysning som inte är anpassad för utomhusbruk kan leda ström när det är fuktigt ute.
  • Kolla efter CE-märkning. De flesta elprodukter har en så kallad CE-märkning som visar att produkten uppfyller grundläggande säkerhetskrav. Det finns även andra säkerhetsmärkningar, så om din utebelysning inte har en CE-märkning måste du kolla upp att den alternativa säkerhetmärkningen uppfyller svenska säkerhetsnormer och krav.
  • Kolla IP-beteckningen. På nästan all belysning finns det en IP-beteckning som består av nummer som sträcker sig upp till 68. Ju högre nummer desto fukttåligare är belysningen. En utebelysning bör minst ha IP-beteckningen IP 44.
  • Anslut utebelysningen till en jordfelsbrytare. En jordfelsbrytare slår av strömmen direkt om någon del av din utebelysning blir strömförande vilket kan förhindra elstötar och allvarliga olyckor. Om ditt hus inte har en jordfelsbrytare kan du köpa en extern jordfelsbrytare som du kan ansluta din utebelysning till.
  • Använd bara skarvsladdar och stickkontakter för utomhusbruk. Dessa är alltid jordade och klarar av fukt.
  • Ta reda på om du får installera utebelysningen själv. Det är inte all utebelysning du får installera själv, en del måste utföras av en godkänd elinstallatör. Om du är osäker på om du själv får installera den utebelysning du har köpt bör du kontakta en elektriker och fråga om du får göra det själv eller inte.