10 utebelysningstips

Här ska utebelysning.org ge dig 10 konkreta tips på vad du bör tänka på när du ska köpa utebelysning.

  1. Ta hänsyn till det omgivande ljuset från grannens trädgård och gatlyktorna på framsidan, det påverkar också effekten av din utebelysning.
  2. Fundera på vilka ytor och objekt om tjänar på att lysas upp och vilka partier som bör förbli lite mörkare. Det är sällan någon bra idé att belysa precis allt i trädgården, det ger ett sterilt intryck och framhäver partier som skulle ha tjänat på att förbli i dunkel.
  3. Använd olika ljusstyrkor för det skapar dynamik i din trädgård och på din altan eller veranda. Fundera på vilka ytor och objekt som bör belysas lite mer än andra områden.
  4. Var försiktigt med höga ljusstyrkor eftersom ett starkt ljus kan göra att din trädgård ser steril och platt ut.
  5. Tänk på att även områden som inte är belysta kan bli ljusare när du belyser andra delar av din trädgård. Om du har en yta som du inte alls vill ska synas i mörkret ska du alltså inte belysa den närmaste omgivningen alltför hårt och kanske till och med använda spotlights (om det funkar) som riktas bort från det område du vill ska förbli mörkt.
  6. Fokusera mer på ljuset än på armaturens utseende eftersom det är effekten som är viktigast. Sedan är det ju bara bra om både ljuset och armaturerna ser bra ut.
  7. Välj olika sorters utebelysning. På vissa platser kan pollare passa bäst medan spotlights passar bättre på andra platser. Variera dig så får du bästa möjliga effekt.
  8. Belys vegetation med en utebelysning som har en färgtemperatur runt 3500 k som ger ett varmvitt ljus. Det gör att din trädgård ser mjuk och inbjudande ut. Vid poolområden och för hårda föremål kan 4000 – 5500 k också funka, det ger ett något hårdare neutralt vitt ljus.
  9. Glöm inte att matcha din veranda- eller altanbelysning med möblerna. Här är faktiskt armaturen lika viktig som själva ljuset.
  10. Se till att din fasad är ren och snygg om du ska belysa den med fasadbelysning.