Sätta upp utebelysning

En välplacerad utebelysning kan fylla tre funktioner: den lyser upp i mörkret så att du ser vad du gör utomhus, den förhöjer din trädgård, din altan och din fasad och den skrämmer bort tjuvar. Om du inte har en utebelysning som är värd namnet idag och funderar på att skaffa en riktig utomhusbelysning ska du läsa vidare, för här på utebelysning.org kommer vi nu ge dig några tips på hur du kommer igång när du ska sätta upp en ny utebelysning.

Så kommer du igång

1. Fundera på vilken utebelysning du ska ha. Utgå ifrån vad du vill med din utebelysning, vill du att den ska vara funktionell eller estetiskt? Är det så att du vill lysa upp din trädgård, din altan eller garageinfart för att se bättre och skrämma bort tjuvar eller vill du att den ska förhöja utseendet på din trädgård och uteplats? Fundera också på vilka områden du vill belysa och hur du vill belysa dem.

2. Skaffa inspiration. Bläddra i inredningstidningar, surfa på nätet och kolla gärna vad som finns i de butiker vi listar här på utebelysning.org så du får lite koll på vilken utebelysning som finns och vad du kan göra med den.

3. Planera.  Gör gärna en skiss på var du vill ha din utebelysning och vilken sorts utomhusbelysning du ska använda dig av på de olika platserna. Markera också vilken belysning som redan finns och vilken som ska bytas ut.

4. Skaffa några få armaturer först. Om du till exempel ska ha spotlights på många ställen i din trädgård, så köp bara några få spotlights i början och testa sedan på kvällen hur de funkar på de olika platserna. Om du är nöjd med resultatet beställer du fler spotlights och om du inte är nöjd får du fundera på vad som kan funka istället.

5. Köp resten av din utebelysning. Testa hur hela din utebelysning fungerar ihop när det börjar skymma. När du är nöjd är det dags att installera den. Om det är svagström (max 12 volt) får du installera den själv annars måste du anlita en fackman som drar kablarna åt dig.