Fasadbelysning

När man talar om utebelysning syftar man oftast på trädgårdsbelysning, men tänk på att fasadbelysningen är minst lika viktig. Med en riktigt snygg och välplacerad fasadbelysning kan man ge sitt hus ett riktigt lyft. Därför ska vi på utebelysning.org ge dig några bra tips på hur du på bästa sätt lyser upp ditt hus med fasadbelysning.

Entrébelysning

Entrébelysningen ska både vara snygg och funktionell. Den ska ge tillräckligt med ljus så att du och dina besökare hittar rätt i mörkret och ser nyckelhålet och dörrklockan. Entrébelysningen bör matcha husets design och känsla så att den blir en naturlig del av huset. Detsamma gäller om du vill placera den här sortens utebelysning vid garagedörren och förrådsdörren. Det finns massor av modeller att välja bland, så det kommer knappast att vara några problem för dig att hitta en entrébelysning som passar just ditt hus.

Fasadbelysning efter husväggen

Fasadbelysning på väggen. På själva husväggen kan du placera enkelriktad eller dubbelriktad fasadbelysning. Om du använder dig av enkelriktad utebelysning ska du rikta den nedför husväggen och den kan även användas för att lysa upp rabatterna längs husväggen. Med en dubbelriktad belysning kan du få samma effekt, men den dubbelriktade belysningen släpper även igenom mjukare ljus uppefter väggen, vilket kan vara riktigt snyggt.

Fasadbelysning underifrån. Om du har rabatter runt ditt hus kan du med fördel placera små spotlights i rabatterna som både lyser upp fasaden och rabatterna. Det kan vara riktigt effektfullt.

Fasadbelysning i taknocken. Du kan även placera downlights i taknocken om det bara är själva fasaden du vill belysa. Denna utebelysning ger ditt hus en riktigt lyxig känsla.